Переробка сої

на соєву макуху і нерафіновану олію

Соя — одна з найдавніших культурних рослин. Історія обробітку цієї культури сягає, щонайменше, п'яти тисяч років. Малюнки сої в Китаї були виявлені на каменях, кістках і черепашачих панцирах. Про обробіток сої згадується в найраннішій китайській літературі, що відноситься до періоду 3-4 тис. років до нашої ери. Відомий стародавній вчений Китаю Мін-і писав, що засновник Китаю імператор Хуан-ді (за іншими відомостями, Шеньнун (Shen-Nung)), що жив близько 4320 років тому, вчив народ займатися посівом п’яти культур: рису, пшениці, чумизи, проса і сої. На думку одного з найбільших фахівців по сої в СРСР В.Б. Енкена соя, як культурна рослина, сформувалася в далекій давнині, не менше 6-7 тисяч років тому.

Переробний цех ФОП Гавришко А.П. переробляє власно вирощену сою на соєву макуху і нерафіновану соєву олію. Соєва макуха та олія підвищує калорійність корму, допомагає нарощуванню м’язової маси тварин і птиці, є джерелом вуглеводів і цінних білків, добре збалансованого за амінокислотами. Соєва олія не містить холестерину і багата насиченими і ненасиченими жирними кислотами. Крім того, одержуваний соєвий екструдат має підвищену засвоюваність білка (в порівнянні з пресованим соєвим шротом), високий вміст високоякісної олії з антиоксидантними властивостями (завдяки наявності вітаміну Е і лецитину), що збільшує терміни зберігання продукту. Взагалі, соєвий білок, підготовлений екструдуванням, більш перетравлюваний, ніж білок, оброблений теплом після екстракції.

Переваги нерафінованої олії

Екструзія являє собою процес теплової обробки, експандування, стерилізації, дегібратаціі, текстурізаціі при високій температурі 120-130 градусів, що дозволяє нейтралізувати всі шкідливі домішки. Висока енергетичність повножирної сої забезпечується внаслідок хорошого засвоювання олії і високого вмісту насичених жирних кислот. Досягається це за рахунок процесів, які відбуваються при екструдуванні, а саме — розриву жирових клітин, що підвищує доступність травних ферментів до олії.

Соєва макуха виробляється з насіння сої при виробництві олії. Без будь-якої хімії, насіння цієї відомої в усьому світі живильної культури віддає при переробці тільки свою «олійну» частину, залишаючи у відходах цілком їстівні, навіть на наш людський смак, розплющені «пелюстки» зерен. Це і є соєва макуха, в якій крім протеїну міститься багатий набір мінеральних речовин, таких, як кальцій, залізо, фосфор, марганець, цинк.

Додавати соєву макуху в основний раціон (рекомендована норма — до 20%) можна будь-якій тварині, включаючи птахів, риб, собак, кішок.

Соєвий білок добре засвоюється організмом і своєю біологічною цінністю наближається до білків тваринного походження. Високий вміст енергії і протеїну в макусі дозволяє складати високопротеїнові і високоенергетичні раціони без застосування дорогих жирів.

Наше виробництво

Індикатор цін
тиждень
Соєва олія: 23000 грн/т
Соєва макуха: 11200 грн/т
Соєві боби
Соєва олія
Соєва макуха
Наші партнери