Соєва олія
Нерафінована соєва олія, що одержується в результаті обробки соєвих бобів — дуже попитний продукт для приготування збагачених енергією комбікормів.
Вона має унікальні властивості, багата на вітаміни, фосфоліпіди та інші корисні речовини. У ній багато ненасичених жирних кислот, особливо лінолевої і ліноленової. Ці кислоти не можуть синтезуватися в організмі тварин, але життєво необхідні для побудови клітин і деяких гормонів. Соєва олія містить близько 60% натуральних антиоксидантів від їх загальної кількості в соєвих бобах. Все це робить її незамінним продуктом для тих, хто професійно займається вирощуванням свиней, великої рогатої худоби, курей, індиків, страусів та інших тварин і птахів.
Якість соєвої олії, виробленої в Україні, визначається стандартом ДСТУ 4534-2006, і, як правило, має показники, наближені до нижчеподаних:
Рід | олія рослинна |
Вид | соєва |
Спосіб отримання | пресовий |
Запах і смак | запах і смак, властивий соєвій олії, без стороннього запаху, присмаку, гіркоти |
Колір | натуральний, коричневий із зеленуватим відтінком |
Прозорість | злегка мутнувате, допускається невеликий осад |
Масова частка нежирових домішок, %, не більше | 0,2 |
Масова частка вологи, % | 0,36 |
Кислотне число, мг КОН/г | 4,0 |
Перекисне число, 1/2 моль О/кг, не більше | 5,0 |
Масова частка фосфоровмісних речовин, в перерахунку на стеароолеолецітін % | 4,0 |
Масова частка фосфоровмісних речовин, у перерахунку на P2O5, %, не більше | 0,4 |
Кольорове число (Йод число, мг), не более | 100 |